Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Za samo sedam dana 187 doktora nauka
Datum:
21.03.2017
Izvor:
Prošle godine u našoj zemlji značajno povećan broj odbranjenih doktorskih disertacija.

Srbija je za samo nedelju dana dobila 187 doktora nauka! Sedmica u kojoj je odbranjeno verovatno najviše disertacija u istoriji našeg obrazovanja, bila je na kraju prethodne školske godine, a ovako veliki broj nastao je jer su doktorandi koji su studije počeli po starim programima mislili da će od 1. oktobra 2016. izgubiti pravo da završe školovanje.

Tokom cele prošle godine broj doktorata bio je veći nego što je uobičajeno. Tako je u 2016. godini odbranjeno 1.459 teza, dok je godinu ranije Srbija dobila 1.252 doktora nauka. Najviše radova odbranjeno je na najvećem - Univerzitetu u Beogradu, oko 55 odsto. Sledi Univerzitet u Novom Sadu, koji je dao petinu prošlogodišnjih doktora nauka, a na svim privatnim univerzitetima zajedno doktorirao je tek svaki deseti.
 
Analizu porasta broja doktorata uradila je Opservatorija društvenih inovacija (ODI), novoosnovano nevladino i neprofitno udruženje. Među osnivačima su i bivši ministar prosvete dr Srđan Verbić, sada direktor ODI, i njegov pomoćnik dr Milovan Šuvakov, predsednik Upravnog odbora ODI. Osnovna misija im je, navode, ostvarivanje ciljeva u oblasti razvoja ljudskog kapaciteta, odgovornog istraživanja i održivog razvoja Republike Srbije.

Šuvakov kaže da je ovakvo istraživanje olakšano zahvaljujući Nacionalnom repozitorijumu doktorskih disertacija (NARDUS), bazi podataka koju vodi Ministarstvo prosvete i u koju su fakulteti dužni da dodaju sve radove najkasnije 90 dana posle odbrane.
 
- NARDUS je uspostavljen izmenama Zakona o visokom obrazovanju 2014. Do februara ove godine, u bazu je uneto 5.406 doktorata, što ga čini najvećom riznicom znanja u regionu - govori dr Šuvakov, za "Novosti". - Ovakav porast broja odbranjenih doktorata posledica je člana 123 tog zakona, koji je utvrdio 1. oktobar kao krajnji rok za zaršetak doktorata "po starom programu". Predviđeno je da posle toga doktorat steknu samo oni koji su upisali i završili trogodišnje doktorske studije. Tako je taj krajnji rok izazvao drastično povećanje broja odbrana neposredno pred istek. Na kraju je rok produžen, ali to kandidati nisu znali do kraja septembra, kada su već imali organizovane odbrane.

Ukupno 187 odbranjenih doktorata u poslednjoj nedelji septembra 2016. godine bilo je šest puta više od nedeljnog proseka u 2016. godini.
 
Fakulteti kasne

Baza doktorata NARDUS veoma je posećena, pa je do sada imala 124.060 ulaza, ili, u proseku, 30 po doktoratu. Fakulteti i dalje kasne u dostavljanju radova, pa tek njih 30 odsto poštuje rok od 90 dana. 
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage