Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Druga šansa za brucoše
Datum:
30.08.2010
Izvor:
Kada za đake počne školska godina, prvog septembra, maturanti koji nisu uspeli da upišu fakultete u prvom roku dobiće još jednu šansu! Drugi upisni rok počeće na svim fakultetima i višim školama u kojima je posle julskog kruga ostalo slobodnih mesta. Ukoliko polože prijemne ispite, indekse će moći da dobije još 7.600 novih studenata, od kojih će 2.300 moći da se školuje o trošku države, jer je toliko slobodnih mesta ostalo na budžetu.

Najviše mesta na budžetu ostalo je na Univerzitetu u Beogradu - 531. Slede novosadski (314), niški (296), kragujevački (270), prištinski sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici (161) i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (40). Mesta za svega tri brucoša koja će se školovati o trošku države ima na Univerzitetu umetnosti. Za samofinansirajuće najviše mesta ima u Novom Sadu - 1.375. U Nišu bi moglo da bude podeljeno još 658 indeksa, na beogradskom Univerzitetu 456 i u Kosovskoj Mitrovici još 360.

Na Univerzitetu u Beogradu najviše slobodnih indeksa ima na Poljoprivrednom fakultetu - 399 (157 budžetskih i 242 samofinansirajuća). Na Mašinskom fakultetu čekaju još 103 brucoša koji će se besplatno školovati. Ukupno 47 mesta na budžetu ima i na Rudarsko-geološkom fakultetu. Na Tehnološko-metalurški fakultet može da se upiše još 95 brucoša - 79 za besplatno i 16 za samofinansirajuće školovanje. I na Šumarskom su slobodna još 72 mesta.

Pravoslavno-bogoslovski fakultet može da upiše još 163 studenta, Filološki ima 25 nepopunjenih samofinansirajućih mesta na srpskom jeziku i književnosti i grupi za jezik, književnost i kulturu. Učiteljski će besplatno školovati još 30 brucoša. Fakultet za fizičku hemiju primiće još 34 studenta, Hemijski 28, Biološki tri, a Fakultet organizacionih nauka još 80 brucoša i to na program Informacioni sistemi i tehnologije, studije na daljinu.

Dok je u Beogradu najviše mesta ostalo na tehničkim i prirodnim naukama, u Novom Sadu se brucoši u većem broju mogu opredeljivati za gotovo sve profile.

Tako će Poljoprivredni upisati još 114 brucoša, Filozofski 195, Tehnološki 85, Pravni 78, a Medicinski 177 brucoša.

Detaljan spisak slobodnih mesta na fakultetima i pojedinim smerovima nalazi se na sajtu Ministarstva prosvete (www.mp.gov.rs).

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage