Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Samo 2.200 stranaca studira u Srbiji
Datum:
08.08.2011
Izvor:
Na svim univerzitetima u Srbiji ima tek nešto više od 2.200 stranih studenata. Najviše je onih koji dolaze preko studentske razmene, odslušaju semestar, dva pa se vrate u svoju zemlju. Oko 700 je onih koji su upisali studije u Srbiji i ovde ih završavaju, ne računajući studente koji dolaze iz Bosne i Crne Gore.

Samo na Beogradskom univerzitetu krajem osamdesetih godina bilo je oko 20.000 stranih studenata. Uglavnom su dolazili mladi sa Bliskog istoka i iz Severne Afrike. Slika se danas drastično promenila i na najstarijem srpskom univerzitetu studira svega oko 1.700 stranih studenata, koji najviše dolaze preko studentskih razmena. Sada preovladavaju Grci, Iračani, Libijci, Kanađani, Australijanci, koji najviše upisuju medicinu, stomatologiju, filologiju.

- Kroz projekat naše vlade “Svet u Srbiji” ove godine biće upisano oko 90 studenata iz nesvrstanih zemalja, a čekamo odobrenje za još 190. Oni u Beogradu najčešće studiraju medicinu, filologiju, ali ih ima i na tehničkim i društvenim fakultetima. U poslednje vreme Fakultet političkih nauka je postao veoma interesantan stranim studentima kao i Fakultet bezbednosti - kaže za “Blic nedelje” prof. Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta.

Zemlje zapadne Evrope odavno su shvatile da strani studenti mogu biti odličan izvor prihoda za univerzitete. Jedan od načina da privuku strance su stipendije. Ovakva praksa pokazala se dobrom, jer gotovo svaki strani stipendista dovede još nekoliko studenata iz svoje zemlje koji plaćaju punu cenu školarine. Tako, recimo, Engleska danas na svojim univerzitetima ima oko 400.000 stranih studenata. 

Kod nas su mnoge stvari ostale nerešene i odbijaju strane studente da se opredele za školovanje u Srbiji.

- Studenti koji dođu da studiraju u Srbiji morali su da nostrifikuju diplome srednjih škola, što je do sada bio komplikovan postupak i čekalo se veoma dugo. Osim toga, samo Medicinski fakultetet u Beogradu ima osnovne studije na engleskom jeziku, ostali nemaju. I to je razlog zašto se stranci ne opredeljuju na naše fakultete, jer neće niko da izgubi šest meseci ili godinu dana u učenju srpskog jezika - objašnjava prof. Miodrag Popović, dekan Elektrot­ehničkog fakulteta (ETF). On kaže da, ako se izuzmu bivše jugoslovenske republike, svega nekoliko stranaca studira na ETF-u. 

Poseban problem stranim studentima predstavlja smeštaj i ishrana u našoj zemlji. Oni nemaju prava da konkurišu za dom, tako da su bukvalno prepušteni sami sebi. Iznajmljuju stanove koji su u Beogradu veoma skupi. Pre trideset godina i to je bilo drugačije rešeno. Mladi iz inostranstva uglavnom su dolazili po međudržavnim ugovorima, tako da su i oni imali pravo na smeštaj u studentskim domovima i ishranu u menzama. 

- Osamdesetih godina Grci su masovno dolazili na studije kod nas, jer su imali malo univerziteta i teško je bilo upisati se na studije. I studiranje u Srbiji bilo je jeftinije. Danas se ta slika promenila. Osim toga, iskustvo je pokazalo da je preporuka najbolja reklama, tako su strani studenti ranije uglavnom dovodili jedni druge. Napravljen je prekid devedesetih godina zbog ratova i sankcija tako da je sada teško vratiti se na stare staze - dodaje prof. Popović. 

I Kirjakos Spanopulos je tako došao na studije medicine. Studiranje u Srbiji je, kako kaže, porodična tradicija. Prvo je došla njegova sestra na defektologiju, brat od tetke na medicinu i to je bio jedan od osnovnih motiva zbog kojih se i on upisao na Medicinski fakultet u Beogradu. 

- Dolazio sam kod njih u posetu i zaljubio se u Beograd. Razmišljao sam - Engleska ili Srbija i odlučio se za Srbiju. I ne kajem se. Ovo su najlepše godine mog života. U Grčkoj je tada teško bilo upisati fakultet, a i školovanje ovde bilo je jeftinije. Danas se slika promenila, na grčkim univerzitetima olakšan je upis, a i kriza je uticala da sve manje studenata dolaze u Srbiju na studije - priča Spanopulos koji je u aprilu diplomirao na Medicinskom fakultetu, a u septembru ga čeka nostrifikacija diplome u Grčkoj. Konkurisao je, kaže, i za doktorske studije u Holandiji i Nemačkoj i sada čeka odgovor. Planira da se bavi naukom, a velika ljubav su mu genetika i molekularna biologija.

- Tek kad završim nostrifikaciju diplome mogu da stažiram u Grčkoj i da tražim specijalizaciju. Razmišljao sam i o stažiranju u Srbiji, međutim ovde se to ne plaća, tako da bi roditelji i dalje morali da me izdržavaju, a vreme je da se osamostalim - objašnjava Spanopulos.

Medicinski fakultet u Beogradu ponudio je stranim studentima dve mogućnosti, da predavanja slušaju na srpskom, ali i na engleskom jeziku. Nastavu na engleskom jeziku trenutno prati 150 studenata i za njih je školarina 7.000 dolara. Gordana Teofilovski Parapid, rukovodilac nastave na engleskom jeziku, kaže da osim grčkih studenata najviše ima dece naših iseljenika druge i treće generacije iz Kanade, Amerike, Australije, Švedske, Norveške, Danske, Kipra, Malte, koji se nakon završenog fakulteta vraćaju u zemlju iz koje dolaze. Retko ko od njih ostaje u Srbiji da radi.

Na Novosadskom univerzitetu broj stranih studenata je zanemarljiv, ukoliko se ne računaju studenti bivših jugoslovenskih republika. Oni kažu da se trude da dovedu strance preko studentskih razmena. 

- U poslednje dve školske godine na našem univerzitetu u okviru nekoliko programa razmene boravilo je 165 stranih studenata. Oni su dolazili na šest meseci ili godinu dana na razmenu. Po istom osnovu sa našeg univerziteta otišla su 342 studenta - kaže Ivana Vujkov, zadužena za međunarodnu saradnju na Univerzitetu u Novom Sadu.

Za Univerzitet u Nišu opredelila su se 63 strana studenta. Mahom dolaze iz Grčke - 29, zatim iz Makedonije - šest, ali ih ima i iz Bugarske, Jordana, Australije, Ukrajine, Libije, Iraka, Nemačke, Italije. Upisuju uglavnom medicinu, ali i Građevinski i Učiteljski fakultet. Kragujevački univerzitet skoro da nema stranih studenata. 

- Studenti uglavnom dolaze na razmenu i to najviše na Medicinski i Filološko-umetnički fakultet. Na Filološki uglavnom dolaze oni koji studiraju slavistiku u Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji. Veoma malo je onih koji upisuju i završavaju fakultete u Kragujevcu - rečeno nam je u rektoratu.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage