Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Pitanje koje muči akademce – šta posle fakulteta?
Datum:
17.11.2017
Izvor:

Međunarodni dan studenata akademci u Srbiji, kažu, dočekuju u nešto boljem ambijentu nego prethodnih godina.

 

Novim Zakonom o visokom obrazovanju regulisano im je pitanje upisa u narednu akademsku godinu za koju će im biti potrebno 48 bodova za budžet. Rade na kreiranju modela nacionalne prakse koji bi trebalo da zaživi neredne godine.

 

"Najveći problem studentima jeste šta raditi posle završenog fakulteta. Nada u svemu tome jeste Nacionalni model studentske prakse, gde je SKONUS partner Ministartsvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji zamišlja da student sa fakulteta ne izađe samo sa diplomom i stečenim znanjem iz knjiga, već i dobro potkovan sa praksom. Da on sutra bude relevantan kadar u preduzeću, firmi koja ga zapošljava", ističe Milan Savić, predsednik SKONUS-a sa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

 

Takođe ukazuju i na manjkavosti novousvojenog zakona.

 

"I reforma visokog obrazovanja nije stigla dovoljno daleko da bude iza tačke kada možemo reći da smo zadovoljni. Kada pogledamo situaciju u regionu možemo reći da su naša prava i obaveze negde najbliža tim evropskim i međunarodnim standardima, tako da je to taj sitan ugao pozitivnog gledanja na celu situaciju u kojoj se studenti nalaze", navodi Borijan Soković, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

 

Tema ovogodišnje akademije je Ispit kreativnosti. Akademci ukazuju na koji način kreativni profesori i studenti učestvuju u unapređenju nastave, pa će se predstaviti i dobitnici međunarodnih nagrada.

 

"Govorićemo o startap projektima koje su studenti pokrenuli – solarni panel, punjač baterija za automobile, razni drugi projekti, o konceptu samozapošljavanja, koliko savremene komunikacije utiču na studiranje, društvene mreže koje nas na veoma dobar način povezuju sa ostalim studentima", navela je Jovana Ivaniš sa Filološkog fakulteta koja je i pi-ar SKONUS-a.

 

Studentska konferencija univerziteta Srbije je od 2012. godine član Evropske studentske unije, jer je mladima izuzetno važno da budu deo jedinstvenog evropskog obrazovog prostora.

 

Svečana akademija pod nazivom "Studenti za svet" biće održana večeras u Domu kulture "Studentski grad".

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage