Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Univerzitet u Beogradu napredovao za 600 mesta
Datum:
28.02.2011
Izvor:
Univerzitet u Beogradu (UB) popravio je svoju prošlogodišnju poziciju i napredovao za oko 600 mesta na najnovijoj Vebometriks listi, pa je među 12. 000 univerziteta u svetu zauzeo 625. mesto.

Na nedavno objavljenoj listi, UB je bolje pozicioniran od univerziteta u Mariboru, Bukureštu, Sofiji, Zagrebu, Sarajevu, ali je i slabiji od bečkog, ljubljanskog, budimpeštanskog, atinskog i Univerziteta u Brnu, rekao je Tanjugu rektor UB Branko Kovačević.
 
Među univerzitetima u istočnoj Evropi, lider je Univerzitet u Brnu, dok je UB zauzeo 19. poziciju i jedino je još Univezitet u Novom Sadu od visokoškolskih ustanova iz Srbije zauzeo mesto među 100 najboljih u tom delu Evrope, odnosno nalazi se na 96. mestu.
Univerzitet u Nišu je na 1. 622. mestu, Univerzitet u Kragujevcu na 1.753. mestu, dok su privatni univerziteti Singidunum i Megatrend zauzeli 5.485, odnosno 8. 854. mesto.
 
Vebometriks listu sačinjava dva puta godišnje, u januaru i julu, španska istoimena organizacija, specijalizovana za procenu uticaja i značaja visokoškolskih ustanova na Internetu.
Kriterijumi na osnovu kojih Vebometriks rangira univerzitete sveta odnose se na njihovu vidljivost na Internetu, broj i obim strana prezentacije, popularnost i broj ulazaka, kao i uticaj internetskih strana svakog univerziteta.
 
Ta organizacija pratila je rad 12.000 univerziteta u svetu, vidljivost podataka o studentima, lični karton nastavnika, projekte, publicističke aktivnosti, naučne radove i uticaj univerziteta na okolinu, rekao je rektor Kovačević i podsetio da je UB lane bio tek među 1.200 univerziteta, a da je 2009. godine bio na 299. poziciji u svetu.
"Glavni razlog za slabije mesto je gašenje domena yu i prelazak na domen rs, pa je pojedinim fakultetima trebalo vreme da se prilagode, neki su postali nevidljivi, a drugi su imali duple domene, što takođe nije dobro", rekao je Kovačević.
 
On je naveo da za vreme pravljenja "španske" liste nisu bile vidljive uticajne članice, poput Elektrotehničkog instituta "Nikola Tesla" ili pojedinih fakulteta, koji su u međuvremenu, ipak, prešli na domen rs i istakao da je za bolju poziciju neophodno unaprediti informacioni sistem, integrisanje u univerzitet, ažuriranje i poboljšati razmenu podataka među visokoškolskim ustanovama.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage