Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Desetke su tek pola posla
Datum:
25.07.2010
Izvor:

Stotinu najboljih studenata otišlo je ovih dana na besplatno putovanje po Evropi. Mnogi akademci, zahvaljujući stipendijama koje su dobili, biraju upravo aranžmane za letovanje, modele kompjutera koje će da kupe ili smišljaju nešto treće na šta bi mogli da potroše novac. Znanje i trud, izgleda, i u Srbiji se konačno isplate.

Poslednjih godina desetine kompanija, nevladinih organizacija, državnih i privatnih fondova stipendira najbolje studente svih smerova. Desetke u indeksu garantuju i neki dinar mimo roditeljskog budžeta.

Državne stipendije namenjene su najvećem broju studenata i kod njih je, uglavnom, presudan prosek. Privatni fondovi i kompanije, međutim, detaljnije biraju kandidate, pa se, osim provere profesionalnih sposobnosti, za neke polaže i psihotest.

Tijana Janjić na poslednjoj godini studija medicine dobila je 1.000 evra školarine od „Eurobank EFG“. U međuvremenu je diplomirala sa prosekom 9,92 i stažira u domu zdravlja. Od dobijenog novca je kupila laptop, a polovinu ostavila za studijsko putovanje u Španiju.

- Za školarinu koju sam dobila ne vrednuje se samo prosek, već i vannastavne aktivnosti, osvojene nagrade i priznanja - kaže Tijana Janjić. - Neophodno je aktivno znanje engleskog jezika, a poslednju reč ima međunarodna komisija koja razgovara sa kandidatima.

Osim ove nagrade, Tijana je bila i stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, stipendista grada Beograda, dobitnica je i nagrade Zadužbine Nikole Spasića, a na završnoj godini i stipendista Fonda za mlade talente. Stipendije su, kaže ona, dobar motiv i način da se obezbede uslovi za školovanje potrebni za vrhunske rezultate.

Osim nje, ovu školarinu „Eurobank EFG“ svake godine dobijaju još desetine studenata svih profila. Za poslednjih pet godina, koliko se dodeljuje, bilo je 1.300 stipendista sa prosecima iznad 9,5.

I druge kompanije prepoznaju ulaganje u uspešne studente kao korist za zajednicu, ali i za njih same. Jer, kasnije, kada diplomiraju, upravo iz ovih redova mogu da biraju najbolje kadrove za svoje firme.

Tako i „VIP mobajl“ od 2007. godine ima projekat „Budi VIP student“, u kome svake godine biraju 20 najboljih, kojima plaćaju godinu master ili doktorskih studija, obezbeđuju plaćenu praksu u ovoj kompaniji, poklanjaju telefone i kartice i vode ih u sedište „Telekom Austrija grupe“ u Beču.

- Studenti prolaze kroz tri kruga selekcije. Visok prosek je bitan, ali nije presudan. Moraju da pokažu i neke druge veštine. A u poslednjem krugu, na engleskom predstavljaju svoje „studije slučaja“ - kažu u VIP-u. - Stručni tim ocenjuje njihove komunikacione sposobnosti, timski rad, rešavanje zadataka...

Dodatni motiv da se pokažu je i što su, kada prođu strogu selekciju, ukoliko postoji slobodno radno mesto, za pola koraka bliže zaposlenju u ovoj kompaniji.

Spisak zadužbina i kompanija koje stipendiraju studente podugačak je. Više od stotinu studenata stipendiraju fondacije Beogradskog univerziteta. Veliko je i interesovanje za stipendije grada Beograda, kao i Fonda „Dr Zoran Đinđić“, jer omogućava praksu u Austriji i Nemačkoj.

Izvor: Novosti

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage