Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Modernizacija škola u Srbiji
Datum:
29.09.2010
Izvor:
Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je da se zahvaljujući projektu "Program modernizacije škola", koji se finansira novcem iz kredita Evropske investicione banke i izdvajanjem lokalnih samouprava, u naredne četiri godine biti modernizovan obrazovni sistem u Srbiji.

Obradović je na promociji projekta objasnio da zajam od Evropske investicione banke iznosi 50 miliona evra, dok će još toliko novca izdvojiti lokalne samouprave.

U okviru tog projekta planirana je izgradnja, proširenje ili završetak deset osnovnih i dve srednje škole.

"Time će biti eliminisan rad škola u tri smene, a radiće se i na razvoju plana implementacije za Nacionalnu obrazovnu strategiju, kao i na završetku informacionog sistema upravljanja u obrazovanju", rekao je ministar.

Takođe, planirana je dalja izgradnja, rehabilitacija ili modernizacijia škola širom Srbije, koje će biti potpuno opremljene i osposobljene da sprovode moderan nastavni plan i program, rekao je Obradović.

Program ima za cilj unapređenje kvaliteta obrazovanja u saglasnosti sa nacionalnom strategijom povećanja učešća na svim nivoima obrazovanja kao i sa obrazovnom reformom kako bi se povećala međunarodna konkurentnost i ekomomska produktivnost.

Skupu su prisustvovali visoki predstavnik EIB za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Dominik Kurban i gradonačelnici Jagodine i Novog Pazara, Dragana Marković i Meho Mahmutović.

Marković je istakao da je u Jagodini povećan broj učenika iz drugih gradova, zbog čega su im potrebna sredstva za izgradnju škole, dok je Mahmutović ukazao da su škole u Novom Pazaru ustanove sa najvećim brojem đaka u Srbiji, i da rade u tri smene.

Realizacija projekta je počela, a predviđeno je da bude završen do kraja 2014. godine.

Izvor: RTS
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage