Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Bez stipendija za doktore
Datum:
09.02.2011
Izvor:
Studentima druge i treće godine specijalističkih ili doktorskih studija ukinute su stipendije Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka.

Tako su ti studenti ostali bez mogućnosti da upišu školsku 2010/2011. godinu.

Vlada Srbije krajem oktobra prošle godine usvojila je odluku o formiranju kvota na postdiplomskim studijama, koja važi za studente koji su ove školske 2010/2011. godine prvi put upisali prvu godinu postdiplomskih studija.

Tako su stari stipendisti, koji već pohađaju doktorske ili specijalističke studije, ostali bez obećane školarine i bez mogućnosti da pređu na budžetsko finansiranje, budući da se odluka Vlade ne može retroaktivno primeniti. 

Oni trenutno nemaju prava da upišu 2010/2011. školsku godinu, da redovno pohađaju nastavu i polažu ispite, jer nemaju finansijsku podršku Fondacije. 

"U konkursu Fondacije, svake godine je pored uslova koje smo morali da ispunimo kako bi stekli stipendiju - prosek ocena viši od devet, zabranu zasnivanja radnog odnosa, izradu naučnih radova, jasno stajala i odredba da su stipendisti oslobođeni naknade za postdiplomske studije", rekla je student doktorskih studija Univerziteta umetnosti Bojana Matejić. 

Matejićeva je dodala da kada bi student jednom stekao pravo na stipendiranje, stipendija bi mu se iz godine u godinu obnavljala, ukoliko bi nastavio da ispunjava navedene uslove. 

"Po novoj odluci, ostali smo bez obećane školarine i bez finansijske podrške Fondacije, pa nemamo pravo da upišemo 2010/2011. godinu", dodala je Matejić. 

Na konferenciji je rečeno da su iz Fondacije stizali predlozi da se studenti obrate fakultetima za finansijsku podršku, ali, kako je rečeno, šanse da im fakulteti obezbede školarinu su minimalne. 

Republička fondacija za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka osnovana je 1987. godine sa ciljem da podrži najuspešnije studente u Srbiji odgovarajućim stipendijama, kako bi se sprečilo "odlivanje" najkvalitetnijih mladih stručnjaka iz Srbije. 

Pored mesečne naknade od 12.000 do 15. 000 dinara u zavisnosti od nivoa studija, stipendija je uključivala i refundaciju troškova školarine za studente postdiplomskih studija.

Izvor: B92
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage