Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Budžet za najbolje studente
Datum:
30.07.2010
Izvor:

Studenti u Srbiji moraće tokom leta dobro da zagreju stolicu, jer od nove školske godine važe i nova pravila studiranja. Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, budžetski studenti više nemaju zagarantovano mesto za besplatno školovanje, kao što je to sada bilo.

Prilikom upisa godine, u oktobru, akademci će se rangirati po uspehu. Uslov da bi se steklo pravo na besplatno školovanje ostao je isti kao i prošle godine - minimum 48 bodova. Međutim, studenti neće osigurati mesto na budžetu polaganjem određenog broja ispita, već će morati da ostvare i što bolji uspeh.

- Svi će morati dobro da se potrude da zadrže tu privilegiju da se školuju besplatno - objašnjava prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu. - I dok je ovo otežavajuća okolnost za budžetske studente, koji su do sada ispunjavanjem uslova automatski sticali pravo da i sledeću godinu ne plaćaju studije, ova izmena će obradovati samofinansirajuće akademce koji vredno uče.

U praksi to znači da neko sa 48 bodova ne može da se upiše na budžet, jer ima kandidata koji su osvojili više od 50, pa čak i maksimalnih 60 poena, odnosno položili su sve ispite. Studenti će se rangirati na osnovu broja bodova, prosečne ocene, učešća na takmičenjima, uspehu na vežbama i u seminarskim radovima... Takođe, gledaće se kada je student položio poslednji ispit, pa će tako neko ko je uslov dao u junu, biti bliže budžetskom mestu od nekoga ko je to učinio u septembru ili čak u oktobru.

- Studenti moraju ozbiljno da shvate studiranje - objašnjava Kovačević. - To je kao da se nalaze u radnom odnosu i imaju 42-časovnu radnu nedelju. Svi oni koji ozbiljno rade ne moraju brinuti da li će plaćati studije ili ne. Isto to važi i za profesore koji ne mogu samo da održe predavanje i da odu, kao što je to do sada bio slučaj.

Iako je prethodnim izmenama Zakona o visokom obrazovanju iz 2007. godine bilo predviđeno da ove godine uslov bude 54 boda, a sledeće 60 poena, nadležni su od toga odustali. Razlog je mala prolaznost, pa će u naredne dve godine biti potrebno 48 ESP bodova, a posle toga bi trebalo da "Bolonja" zaživi u pravom smislu reči - upis godine samo sa položenim svim ispitima.

Izvor: Novosti

Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage