Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Kuvari baš na ceni
Datum:
06.06.2011
Izvor:
Mali maturanti se uveliko pripremaju za polaganje završnog ispita, a posle testa sledi upis u željenu srednju školu. Ipak, po iskustvima iz prethodnih godina moći će da biraju samo oni najbolji. ”Top” škole među svršenim osmacima su ekonomske, medicinske, pravne, ugostiteljske i gimnazije.

Hit zanimanje među budućim srednjoškolcima je - kuvar, pa je prošle godine u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Beogradu na jedno mesto konkurisalo čak sedam kandidata. Ništa manje interesovanje nije ni za konobare i turističke tehničare.

- Razlog popularnosti naše škole je što se deca vrlo brzo zapošljavaju posle završetka škole - objašnjava Miljenko Portić, direktor Ugostiteljsko-turističke škole. - Kuvari su veoma traženi, a početna plata im je oko 30.000 dinara i nema ih na evidenciji službe za zapošljavanje. Imaju mogućnost napredovanja tokom rada, čime im se i zarada povećava.

I u ekonomskim i medicinskim školama svake godine traži se mesto više - za jedno se ”bore” dva ili više kandidata. Tako je prošle godine u Medicinskoj školi u Nišu na smeru farmaceutskog tehničara konkurisalo 30 učenika koji su imalim maksimalnih 100 bodova.

U Politehničkoj školi u Kragujevcu bilo je šest puta više prijavljenih za zanimanje tehničar za bezbednost saobraćaja.

Najbolje đake u Beogradu upisuje Treća beogradska gimanzija, gde je na prirodno-matematičkom smeru poslednji upisani imao čak 99 bodova, a na društveno-jezičkom 97,08 poena. Od srednjih stručnih škola to je Farmaceutsko-fizioterapeutska, u kojoj je poslednji na listi upisanih farmaceutskih tehničara u oglednom odeljenju imao 98 bodova.

Samo najbolji mogu računati da će se upisati u Gimnaziju ”Stevan Sremac” i ekonomsku školu u Nišu, Gimnaziju ”Jovan Jovanović Zmaj” i medicinsku školu u Novom Sadu, medicinsku u Kragujevcu, ekonomsku u Zrenjaninu. U ovim školama za upis je trebalo više od 90 bodova.

FRIZERI, MASERI, TERAPEUTI...

Popularna zanimanja među malim maturantima su fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar, bankarski službenik, konobar, turistički tehničar, frizer, tehničar za bezbednost saobraćaja...

Završni ispit iz srpskog jezika đaci će polagati 23. juna, a dan kasnije iz matematike. Liste želja sa nazivima škola koje hoće da upišu učenici će predavati 4. i 5. jula. Na testovima maturanti mogu osvojiti najviše 40 poena, dok uspeh iz srednje škole nosi maksimum 60 bodova.

Izvor: Novosti
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage