Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Američki fakulteti zovu naše studente
Datum:
04.01.2012
Izvor:
Jednogodišnjim stipendijama organizacije „World learning”, na američkim univerzitetima školovalo se 115 naših studenata, studije sada pohađa njih 30, a do 16. januara treba da se prijave budući učesnici programa.

Minimum 30 naših studenata otići će u avgustu 2012. godine na jednogodišnje studije u Sjedinjene Američke Države pod punom stipendijom. Imaće obezbeđen novac za školarinu, smeštaj i ishranu, osiguranje od povreda i bolesti, kupovinu knjiga, putovanja i skroman džeparac. Ovu priliku imaju svi akademci univerziteta u Srbiji, privatnih ili državnih.

Za početak treba da se najkasnije do 16. januara 2012. godine u 17 časova prijave „World learning” organizaciji.

Kako se dobija ulaznica u 30 odabranih?

Osnovni uslovi su da je kandidat državljanin Srbije i student osnovnih studija. Da ima položen ispit do kraja januara sledeće godine, da nije na poslednjoj godini studija u vreme podnošenja prijave i da nije stariji od 26 godina. Kada ovi uslovi eliminišu neke od kandidata, proverava se znanje engleskog jezika. Potencijalnim učesnicima ostaje da prođu medicinski pregled i dobiju vizu SAD-a u okviru programa.

Finalisti će biti odabrani na osnovu akademskog uspeha, znanja engleskog jezika, liderskih sposobnosti i spremnosti da studiraju u SAD-u.

– Kandidati koji uđu u uži izbor biće pozvani na razgovor sa izbornom komisijom. Od njih će se zahtevati da polože TOEFL internet test znanja engleskog jezika sa minimum 80 bodova. Konačni izbor obaviće USAID u Vašingtonu. Odabrani akademci odlaze na studije u avgustu, a vraćaju se u maju. Tamo će učestvovati u aktivnostima univerziteta, imaće društvene programe, kurseve u okviru studija, ali i dvadesetak sati volontiranja koje im omogućava da dožive funkcionisanje zajednice – objašnjavaju u organizaciji „World learning” koja vodi program.

Na ovaj način širom Sjedinjenih Američkih Država već je studiralo 115 naših visokoškolaca, a akademsku godinu na svetski priznatim univerzitetima trenutno pohađa njih tridesetak.

Školovanje su prošli biolozi, arhitekte, fizičari, sociolozi, inženjeri...

– Nisu se samo obrazovali. Prolazili su životnu školu. Amerika nije samo ono što gledamo u filmovima i televizijskim emisijama. Studenti koji su koristili naš program boravili su u njihovim domovima, družili se sa vršnjacima vaspitanim u drugim kulturama, funkcionisali su po njihovom sistemu, osetili kako funkcionišu obrazovni sistemi i društvo drukčije od našeg. Ovo je ipak najbolja škola – kažu organizatori.

Prema saznanjima „World learning” organizacije, studenti koji su prošli „Global Undergraduate“ program, ambiciozniji su i sposobniji. Cene svoju zemlju više nego pre odlaska u inostranstvo. Organizovaniji su od svojih vršnjaka koji nisu napuštali Srbiju i žele da ostanu u svojoj zemlji.

Efekti života i školovanja u inostranstvu osećaju se po povratku, tvrdi i Slobodan Milenković, student Fakulteta političkih nauka, kome je školovanje u Americi pomoglo da po povratku učestvuje u programu prakse „Dr Zoran Đinđić” i da stažira u Narodnoj skupštini.

– U Americi sam morao sve sam da radim i da više mislim svojom glavom. Na studijama su profesori pristrupačni, ne pozivaju se mnogo na sadržaje udžbenika koliko na stav studenta. Obezbeđeni su sjajni uslovi za rad. Po povratku više cenim svoju kulturu a uvažavam tuđu, dok kod nas ljudi radije odbacuju svoje običaje i rado prihvataju tuđa pravila – priča Milenković.

------------------------------------------

Prijavljivanje

Zainteresovani za razmenu studenata treba da popune prijavu za „Global UGRAD“ program u kancelariji„World learning” organizacije u Ulici kralja Milana u Beogradu ili popune ovaj formular koji se nalazi i na sajtovima www.worldlearning.org.rs i serbia.usemabssy.gov, a koji sadrže i sve potrebne informacije.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage