Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
FON i ETF najteže upisati
Datum:
05.04.2013
Izvor:
Na Univerzitetima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu u novoj školskoj 2013/14. godini biće mesta za oko 28.000 brucoša, što je približno isto kao i lane, a sudeći po prošlogodišnjim rang-listama, najviše bodova biće potrebno za upis na agroekonomiju na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i informacione sisteme na FON-u, gde je poslednji upisani (samofinansirajući) imao 92,04, odnosno 90,1 bod.

Kad je reč o upisu na budžet, ubedljivo najteže biće izboriti se za mesto na softverskom inženjerstvu na ETF-u u Beogradu gde je prvi iznad crte imao čak 97,54 boda. Ovo je ujedno i fakultet sa čijom se diplomom najbrže dolazi do posla.

- Stručnjaci informacionih tehnologija su izrazito deficitarna struka, tako da po završetku fakulteta uopšte ne moraju da čekaju na posao. Poslednjih godina takođe su tražene telekomunikacije i energetika. Na budžet ETF-a upadaju samo jaki odlikaši pa očekujem da će i ove godine biti oštra konkurencija - kaže prof. dr Branko Kovačević, dekan ETF-a u Beogradu.

Slična je situacija i sa studentima FON-a na smeru informacioni sistemi, a do posla lako dolaze i studenti na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu.

Međutim, kao i svake godine, velika je navala i na one fakultete s čijim diplomama se na posao čeka godinama. Primera radi, prošle godine se na Stomatološki fakultet u Beogradu prijavilo duplo više kandidata nego što ima mesta, a upravo su stomatolozi ti koji i najduže čekaju na posao. Ekonomiju u Beogradu prošle godine htelo je da upiše čak 1.610 brucoša, dok je na Pravnom bilo i više - 1.677 kandidata. - Usklađivanje upisnih kvota sa tržištem rada je težak i nezahvalan zadatak kojeg niko ne želi da se prihvati, jer bi usledili pritisci sa svih strana. U takvoj situaciji najviše trpe diplomci koji sa neperspektivnom diplomom godinama ne mogu da se zaposle - ističe Ivan Dojčinović, prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Lepa vest za buduće brucoše i njihove roditelje je da neće biti povećanja školarina. Dok pojedini fakulteti u Beogradu ne odustaju od namere da iste povećaju za iznos inflacije od 12 odsto. Kako bilo, u Ministarstvu prosvete tvrde da nijednom fakultetu neće odobriti povećanje.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage