Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Engleski univerzitet u Leskovcu
Datum:
10.11.2010
Izvor:
Engleski City of London College otvoriće u Leskovcu svoj fakultet, pošto su gradske vlasti izdale Englezima prostor u Domu Vojske. Ovaj koledž izabran je na konkursu koji je raspisala gradska uprava, a u Leskovcu očekuju da će dolaziti i studenti iz okolnih zemalja. Kako “Blic” saznaje, predavanja će biti držana na engleskom jeziku, a profesori će biti Englezi, dok se ne steknu uslovi da domaći predavači počnu da rade.

Posle višemesečnih pregovora, u Leskovcu se privode kraju pripreme za otvaranje prvog stranog fakulteta južno od Beograda, koji će biti smešten u bivšem Domu Vojske i počeće da radi u septembru iduće godine. Koledž je izabran na tenderu, a Gradsko veće već je dalo zeleno svetlo. Ugovor između Leskovčana i Engleza biće potpisan kada odluku većnika overe i gradski odbornici. Pored studenata iz Srbije, računa se i na one iz okolnih zemalja, kao i na studente sa Bliskog i Dalekog istoka. Sa diplomama koje budu ovde dobili moći će da se zaposle u bilo kojoj zemlji na svetu.

Prema navodima dekana za studentska pitanja Dejvida Niksona, City of London College namerava da registruje akademsku instituciju u Leskovcu i ponudi veliki broj programa koji će biti organizovani u nekoliko fakulteta.

- Programi bi bili na nivou bečelor i master studija na fakultetima za računovodstvo i finansije, za biznis i menadžment, fakultetu za turizam i hotelijerstvo i fakultetu za kompjutersku nauku. Naša namera je da nudimo međunarodno poznate programe dizajnirane od strane univerziteta iz Ujedinjenog Kraljevstva, a kao kvalitetan dodatak obrazovnim programima koji već postoje u Srbiji. Svi programi bi bili akreditovani u Velikoj Britaniji i u Srbiji - objašnjava Nikson za “Blic”, dodajući da će rukovodstvo koledža učiniti sve kako bi bilo spremno da u Leskovcu startuje septembra 2011. godine, ali i da “Leskovac postavi u poziciju regionalnog obrazovnog centra”.

City of London College ima tridesetogodišnju tradiciju i ispostave u nekoliko zemalja van Ujedinjenog Kraljevstva. Leskovac je dobio trku u konkurenciji sa još jednim gradom iz centralne Srbije, a gradske vlasti su pošle od ideje da mladim Leskovčanima smanje troškove studiranja u drugim srpskim gradovima i inostranstvu i da istovremeno od Leskovca naprave univerzitetski centar sa svim pratećim sadržajima.

- Primarni uticaj na dovođenje koledža ima ogroman broj mladih Leskovčana koji odlaze na stranu usled nedostatka ponude fakulteta u lokalu, a sekundarni uticaj na ovu odluku ima višestruki efekat koji stvara upliv stranog obrazovnog i studentskog kadra na službe i servise koje treba obezbediti - smeštaj, specijalizovana ishrana i ishrana uopšte, prateći školski servisi, sport i zabava - priča Milorad Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca, koji tvrdi da će na koledžu biti programa i za medicinu i agrobiznis.

- Mi ćemo jačati naše veze sa industrijom i biznisom, kao i poslodavcima u regionu, ali i u inostranstvu - obećava Dejvid Nikson.

Izvor: Blic
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage