Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Mladi u teatru stvarnosti
Datum:
19.08.2011
Izvor:
Kancelarija za mlade Novi Beograd je i ove godine uspešno realizovala projekat Mladi u teatru stvarnosti, dramske radionice za mlade od 15 do 30 godina. Projekat je pokrenut 2010.godine uz podršku Kancelarije za mlade grada Beograda (www.kancelarijazamlade.rs), a 2011.godine je ostvaren kao projekat opštine Novi Beograd i Kancelarije za mlade Novi Beograd.

Projekat je osmišljen je kao spoj metodološki različitih dramskih radionica sa osnovnim ciljem da se razvije oblik neformalnog obrazovanja kroz dramu koji bi bio u funkciji ličnog i društvenog ostvarivanja mladih i da se unaprede njihove mogućnosti za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

Mladi u teatru stvarnosti 2011.godine su kao temu imali ljubav i seksualnost. Promocija projekta je počela u aprilu, prijavilo se 37 mladih, a prvi susret je održan 27. aprila. U saradnji sa Novobeogradskom kulturnom mrežom za realizaciju radionica su korišćene sale Mesne zajednice “Ušće” i “Studentski grad” kao i sala NBKM u Bloku 45. Proces pozorišnih radionica glume, doku-drame i scenskog pokreta MuTS kroz koji su prošli mladi polaznici ove sezone razvijen je sa akcentom na doku-drami, što je bilo ranije planirano (prošle godine (2010) su to bila dva pozorišna procesa klasičan i dokudramski nakon čega je nastao i dokumentarni filmski deo o mladima na Novom Beogradu). Mladi su uspešno savladali sve zadatke i kroz motivisan rad stekli važno scensko iskustvo.

Rezultati tromesečnih dramskih radionica su nastajanje jedne kratke dramske forme, drame nastale po uzoru na agitprop komade i njihova inscenacija u sali NBKM.. Sve to je postignuto u otvorenom procesu komunikacije sa polaznicima koji su direktno učestvovali u kreiranju ovih dramskih plodova uz stručnu podršku voditelja radionica (gluma: Novak Simić, doku-drama: Nataša Milović, scenski pokret: Violeta Đorđević).

Premijerno izvođenje oba komada je bilo održano 5. avgusta, na sceni Novobeogradske kulturne mreže u Bloku 45. Publika koju su činili prijatelji, rođaci polaznika i kolege iz sveta umetnosti je sa zadovoljstvom otpratila ovaj pozorišni događaj.

Izvedene su predstave: Odmrzavanje (po priči “Volećemo se jedne noći”- Vladimir Kolarić; glumci: Milena Vujović, Branko Ilić, Aleksandar Stanković, Jelena Damljanović, Bojan Blagojević, Anja Knežević, Milica Stević, Jelena Živanović; tekst: polaznici radionica, Nataša Milović; scenski pokret: Violeta Đorđević, Milena Vujović; tehnika: Miloš Dobrić (NBKM); režija: Nataša Milović) i Glasovi u tami (po drami “Troil i Kresida”- Vilijam Šekspir; glumci: Branko ilić, Bojan Blagojević, Milica Stević, Jelena Živanović, Milena Vujović, Dušan Cucurević, Jelena Damljanović, Aleksandar Stanković; tekst: polaznici radionica, Nataša Milović, Novak Simić; scenski pokret: Violeta Đorđević; tehnika: Miloš Dobrić (NBKM); režija: Novak Simić).

Evaluacija radionica je pokazala da je proces koji su mladi prošli bio iznad njhovih očekivanja, što se pre svega odnosi na iskustvo, znanja i veštine koje su dobili, i koje, kako su neki od njih naveli “mogu da primene u različitim životnim situacijama”, što je dodatni motiv za dalji razvoj ovog programa Kancelarije za mlade Novi Beograd.

Izvor: Opština Novi Beograd
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage