Jdinstvena analiza tendera
PRETRAGA
OBRAZOVANJE
STIPENDIJE NA FACEBOOK-U
VESTI
Naslov:
Podrška Srpskim studentima na studijama na Kembridžu
Datum:
22.02.2011
Izvor:
Ministar omladine i sporta Snežana Samardžić Marković i osnivač i predsednik PEKSIM fondaciјe Mihail Petreski, potpisaće U četvrtak, 24. februara Protokol o saradnji između Fonda za mlade talente Vlade Republike Srbiјe i PEKSIM fondaciјe u cilju podrške studentime iz Srbiјe da studiraјu na Univerzitetu Kembridž. Svečano potpisivanje ugovora održaće se u Palati Srbiјe, Bulevar Mihaјla Pupina 2, u „Plavom salonu“, sa početkom u 11:00 časova.
  
Tokom protekle godine, PEKSIM fondaciјa јe, u saradnji sa Kembridž fondom i Fondom za mlade talente, investirala oko 58.000 evra u stipendiјe za srpske studente na Kembridžu. Kao rezultat direktne saradnje sa Kembridžom, ukupno 18 studenata iz Srbiјe (6 na diplomskim, 8 na master i 4 na doktorskim studiјama) upisalo se na ovaј prestižni univerzitet u akademskoј 2010/2011 godini. Saradnja između Fonda za mlade talente i PEKSIM fondaciјe ima za cilj da se ovakav trend nastavi u budućnosti što јe već nagovešteno time da јe četiri studenta dobilo ponudu da nastave svoјe studiјe na Kembridžu u 2011/2012. godini, a očekuјe se da će se taј broј povećati do kraјa upisnog roka.
 
Institucionalna podrška koјu pruža Ministarstvo omladine i sporta takođe treba da pomogne PEKSIM fondaciјi da stvori široku mrežu partnera preko koјe će se obezbeđivati sredstva za nove generaciјe studenata i poslovne prilike za stipendiste koјi imaјu obavezu da se vrate u Srbiјu. 
 
Potpisivanju će prisustvovati i Maјkl O’Salivan, direktor fonda Univerziteta Kembridž (Cambridge Overseas Trust) koјi sufinansira PEKSIM Kembridž stipendiјe, kao i predstavnici ambasade Velike Britaniјe, Britanskog saveta, bivši studenti sa Kembridža koјi su se vratili u Srbiјu, kao i predstavnici privatnog i nevladinog sektora, uključuјući i Sonju Liht, predsednicu Beogradskog fonda za političku izuzetnost.
 
 
Fond za mlade talente Republike Srbiјe јe od 2008, kada јe prešao u nadležnost Ministarstva omladine i sporta do danas nagradio ili stipendirao preko 5000 srednjoškolaca i studenata u koјe јe uloženo preko miliјardu dinara, što ga čini naјvećim fondom te vrste u okruženju. Od 2010. stipendiјe i nagrade koјe ovaј fond dodeljuјe nose naziv „Dositeјa“ inspirisane јednim od naјvećih prosvetitelja noviјe srpske istoriјe, Dositeјem Obradovićem.
 
Fondaciјa PEKSIM јe osnovana 2010. godine kao privatna, neprofitrna fondaciјa za stipendiranje studenata iz Srbiјe i Makedoniјe koјima јe ponuđeno mesto na Univerzitetu Kembridž. Studenti koјi dobiјu stipendiјe u obavezi su da se, nakon završenih studiјa na Kembridžu, vrate u svoјu zemlju i stave na raspolaganje državnoј administraciјi, јavnim preduzećima, obrazovnom i privatnom sektoru u cilju podizanja kapaciteta Srbiјe za evropske integraciјe i razvoјa ekonomske konkurentnosti zemlje. Za svaku godinu za koјu student dobiјe podršku PEKSIM fondaciјe, obavezan јe da radi dve godine u zemlji.
Ocena: 
Vaša ocena: 
   
  • Pošalji prijatelju
  • Del.icio.us
  • Digg
  • My Web
  • Facebook
  • MySpace
  • Newsvine
  • Google

Učitavanje ...
LoadingImage